2016-17. Χ Ω Ρ Ι Σ Μ Ν Η Μ Η

Ειδικό Εργαστήριο τέχνης / αρχιτεκτονικής στη δημόσια σφαίρα  ARC-ΕΣ102

Εαρινό εξάμηνο 2016 -17

Δευτέρα 6-8 και Τρίτη 10-12

Καθηγητής Πάνος Κούρος

rr

Christoph Schlingensief, Foreigners out! Schlingensiefs Container, 2000

 

Χωρίς Μνήμη

“Τίποτα δεν είναι πιο αόρατο από ένα μνημείο”, γράφει ο Musil το 1927. Γιατί αποτυγχάνει η λειτουργία  μνημόνευσης στα παραδοσιακά μνημεία; Γιατί τα ιστορικά μέσα τέχνης, το πάθος, η παθητική θέαση, ο διδακτισμός είναι σήμερα ανεπαρκή εργαλεία για να κάνουμε ορατό το παρελθόν και να σκεφτούμε τη σχέση του με το παρόν; Πώς οι σύγχρονες πρακτικές τέχνης στο δημόσιο χώρο κινητοποιούν το κοινό να αναλάβει την εργασία της μνήμης; Πώς έχουν αλλάξει ο λόγος και οι τακτικές μνημόνευσης στην πόλη, μετά την “έκρηξη της μνήμης” της δεκαετίας του ’90, τις μαζικές προσφυγικές ροές και τις αναβιώσεις της εθνικής ταυτότητας; Καλώντας στο σχεδιασμό ενός συγκεκριμένου πρότζεκτ μνημόνευσης στην πόλη της Πάτρας, το μάθημα επιχειρεί να εισαγάγει στη σχέση της δημόσιας τέχνης με τη συλλογική μνήμη και στους σημερινούς προβληματισμούς για τις αισθητικές, ιδεολογικές και πολιτικές λειτουργίες των έργων μνημόνευσης.

Οι εργασίες αυτού του εξαμήνου θα εστιάσουν στη σημείωση της μνήμης στη δημόσια σφαίρα, με αναφορά στα συμβάντα που συνδέονται με τη λειτουργία και καταστροφή του προσφυγικού καταυλισμού Αφγανών στην Αγιά. Έχει ως στόχο να δημιουργήσει έναν πεδίο (site) ενεργής μνήμης και να διευρύνει το πεδίο του δημόσιου διαλόγου. Να υπενθυμίσει (και να αναγνωρίσει δημόσια) την ανθρώπινη απώλεια και τον πόνο σε σχέση με (επιλεγμένα) γεγονότα/ χώρους/ πρόσωπα, αλλά ταυτόχρονα, χρησιμοποιώντας πρακτικές και διαδικασίες σύγχρονης τέχνης και αρχιτεκτονικής, να προκαλέσει το κοινό να πάρει ενεργά μέρος σε μια διαδικασία σκέψης/ διαλόγου/ αντιπαράθεσης για αυτό που συνέβη, για τις μη αναγνωρισμένες παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, κοινωνικού αποκλεισμού, ρατσισμού. Η σημείωση της μνήμης στο χώρο της πόλης φέρνει ξανά στο φως τα συμβάντα, μας φέρνει σε επαφή με τραυματικές πτυχές της ιστορίας. Πρόκειται για μια κριτική εργασία μνήμης που παίρνει υπόψη της τις σύγχρονες πρακτικές του αντι-μνημείου, την κριτική στη “μνημειακότητα” και στις σταθερές μορφές μνημόνευσης στο χώρο.

Η ενεργή συμμετοχή σε κάθε μάθημα είναι απαραίτητη προϋπόθεση. Το μάθημα λειτουργεί συμπληρωματικά με το ΜΕ Εικαστικές/Αρχιτεκτονικές Παρεμβάσεις στην Πόλη 2 και προτείνεται η ταυτόχρονη παρακολούθηση των δύο μαθημάτων κατά τη διάρκεια του εξαμήνου.

 

WIKI ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ

http://nomemoryworks.pbworks.com/w/page/118299921/Χ Ω Ρ Ι Σ Μ Ν Η Μ Η